Otok Vir - zadarski Arhipelag   
 

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića zadarskog arhipelaga, odnosno jedan od 1189 otoka i hridi u hrvatskom Jadranu. Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Od sjevera prema zapadu i jugu okružen je otocima: Pagom, Maunom, Planikom, Olibom, Istom, Molatom, Sestrunjem, Rivnjom i Ugljanom. Uz Vir vode važni pomorski putovi prema Rijeci, Italiji, Zadru i jugu Hrvatske. Razvedenu obalu Vira krase pretežito pješčane i šljunkovite plaže, dijelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor.

Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopnom je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna.

Mnogobrojne uvale i uvalice s pristaništima i sidrištima omogučuju pristajanje nautičarima na njihovom putu u lanac od 300 otoka i otočića, medu kojima je nacionalni park Kornati.

Osim kupanja, surfanja, jedrenja vožnje na skuterima i ostalim sportovima na vodi, zaljubljenici pješačenja mogu se s vrha Bandire (112m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m). Oni koji poznaju Mountain-biking toplo bi preporučili ovo područje za tu vrstu sporta. Na nekim virskim plažama, posebno u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde-Kašteline, ima peloidnog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upučujemo osobe zrelije dobi.

Zbog idealnog položaja na hrvatskom Jadranu Vir je pogodno mjesto za izlete, npr. u nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalaze se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu - Sv. Križ, te 3000 godina stari grad Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima i prvim morskim orguljama na svijetu gdje od 15 travnja 2005. sijedeći na skalinadi možete uživati u koncertu koji stvaraju vjetrovi, valovi, plima i oseka, gdje je priroda kompozitor i interpretator.

Vir još nije mjesto velikih hotela. Turistička ponuda Vira isključivo je privatni smještaj u obiteljskim pansionima i iznajmljivanju soba, apartmana ili čitavih kuća za odmor.

Vir, virani i obitelj Dernaj žele Vam dobrodošlicu i pozivaju vas otkrivati i uživati u čarima našeg otoka.
Informacije i rezervacije:

vl. Nataša Dernaj
Donja Prezida XXII br. 23
23234 Vir, Hrvatska

t: 0043 664 35 84 376 - A
m: 00385 91 5083566 - HR
@:
info@apartmani-dernaj.infoUdaljenost gradova Europe:

 
© apartmani-dernaj 2006. info@apartmani-dernaj.info