Vir Szigete - zadari szigetvilág    
 

Vir Zadartól mintegy 26 km-re van , tengeri úton ( a kikötoig ) kb. 15 tengeri mérföldre. A szárazfölddel, a Privlacki gázlónál ívelo híddal van összekötve 1976-tól amelyen keresztül, Vir a szárazföld részévé vált.

Vir szigete egyike a Zadari szigetvilág 300 szigetének - szigetecskéjének, illetve egyike az 1189 szigetnek és sziklának a Horvát Adrián . A Viri Tengerben helyezkedik el, Dalmácia északnyugati részén . Északról nyugat és dél felé Pag , Maun, Planika , Olib, Ist, Molat, Sestrunje, Rivnja és Ugljan szigetek veszik körül. Vir szigte mellett fontos tengeri utak vezetnek Rijeka, Zadar és Horvátország déli része felé. Vir csipkézett partját többnyire homokos és kavicsis strandok díszítik , részben fenyoerdok mellett, kristálytiszta tengerrel, mindezért a sziget ideális családi nyaralás tekintetében.

A sok kis öböl és öblöcske a kikötokel és a horgonyzó helyekkel lehetové teszi a hajós túristáknak a kikötést több mint 300 sziget láncolatában , amelyek között van a Kornat Nemzeti Park is. A fürdésen, szörfözésen, vitorlázáson, szkuterokon való rohanáson valamint a többi vízi sporton kívül, a séták szerelmesei a Bandire csúcsról (112 m) gyönyörködhetnek a fennséges panorámában, áttekintve egész Vir szigetét, a közeli szigeteket , valamint a Velebit hegyet ( 1750 m ).

Azoknak, akik ismerik és szeretik a hegyi kerékpározást ( mountin biking), javasoljuk ezt a terepet ezen sport uzésére. Némelyik Viri strandon , különösen a Sapavac öbölben, a régi Velencei Kastelin erodítmény közelében, peloid sár található, amely ideális a reumatikus betegségek gyógyítására , amit elsosorban idosebb személyeknek ajánlunk.

Ideális elhelyezkedése miatt a Horvát Adrián , Vir nagyon alkalmas kirándulások megszervezésére, pl. a nemzeti parkokba: Paklenica az impozáns kanyonjaival, a Kornat szigetvilág 200 szigetével és szigetecskéjével, a Krkai vízesés valamint a Plitvicei tavak. Közvetlen közelében van Nin , a valaminkori ó-horvát királyi város, a St. Kriz katedrálissal amely a legkisebb a világon, valamint Zadar a 3000 éves város, melynek központja tele van történelmi emlékekkel, és ahol a világon elso tengeri orgona van felállítva , ahol minden év április 15.-én , a lépcsokön ülve lehet élvezni a koncertet amit a szél, hullámok, az apály és dagály produkál, ahol a természet a zeneszerzo és eloadó egyben.

Vir szigete még nem a nagy hotelek világa. Túrisztikai kínálata kizárólag elszállásolás magánszemélyeknél családi pansiókban bérelt szobákban, apartmanokban vagy komplett nyaralókban.

Vir szigete , a víriek, a Dernaj család szeretettel várják, hogy felfedezzék, megismerjék, élvezzék a sziget szépségeit.
Information and reservation:

Mrs. Natasa Dernaj
Donja Prezida XXII br. 23
23234 Vir, Croatia

t: 0043 664 35 84 376 - A
m: 00385 91 5083566 - CRO
@:
info@apartmani-dernaj.infoDist. from the EU cities:

 
© apartmani-dernaj 2006. info@apartmani-dernaj.info